hero
Aanmelden

Passend bij mijn persoonlijke benadering heb ik de voorkeur voor een telefonische aanmelding. Op deze manier kunnen we kort kennismaken en kan ik beter beoordelen of ik de juiste zorg in huis heb om je verder te helpen. Je kunt me telefonisch bereiken (niet tijdens behandelingen) op maandag tot en met vrijdag:

Nadat we elkaar gesproken hebben ontvang je een bevestiging en een uitnodiging voor een nadere kennismaking en de intake.

De intake

Een intake bestaat uit twee gesprekken; een intakegesprek en een adviesgesprek. Bij het intakegesprek brengen we je probleem, klacht(en) en hulpvraag in kaart. We bespreken wat je doel is, wat je wilt bereiken en wat bij jou past? Uiteraard help ik je hierbij en kijken we samen naar de mogelijkheden.

Na het intakegesprek zal een zorgvraagtypering plaatsvinden waarbij ik de vragenlijst genaamd HoNOS+ invul. Deze vragenlijst bepaalt welk zorgvraagtype het beste bij jouw klachten en problemen past. Deze informatie zullen we tijdens het adviesgesprek bespreken om vervolgens samen een behandelplan te bepalen. Tijdens het adviesgesprek maken we samen een inschatting van de behandelduur en bespreken we de hoogte van de behandelkosten. Ik hanteer hiervoor de tarieven zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). We bespreken samen of dit past bij jouw verwachtingen en wensen.

Bij het intakegesprek neem je het volgende mee:

  • Geldige verwijsbrief van de huisarts (indien van toepassing)
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Zorgpolispasje

De behandeling

Tijdens de intakefase hebben we een (behandel)overeenkomst bereikt en samen een behandelplan opgesteld. In het behandelplan worden realistische en haalbare doelen geformuleerd. Ook wordt er een inschatting gemaakt van:

  • het aantal gesprekken
  • de frequentie van de gesprekken
  • de duur van het volledige traject

In de behandelovereenkomst worden ook belangrijke afspraken vastgelegd rondom o.a.; privacy, tarieven en vergoedingen, bereikbaarheid en klachten.

Voortgangsbespreking

Gedurende het behandeltraject monitor ik op gezette tijden de voortgang. Op basis daarvan zal gekeken worden of de behandeling bijgesteld moet worden, er voldoende progressie is geboekt en of de behandeling wellicht beëindigd kan worden. Uiteraard gebeurt dit altijd in afstemming met jou.

Afronding en evaluatie

Bij de afsluiting van het behandeltraject vindt er een eindevaluatie plaats. Tijdens de eindevaluatie blikken we samen terug op de behandeling en zie ik toe op een zorgvuldige afronding. Uiteraard kijken we of je doelen gehaald zijn en/of dat je voldoende tools in handen hebt om zelfstandig verder te gaan.

Behandelvormen

Ik ga altijd uit van een persoonsgerichte behandeling. Hiermee bedoel ik dat ik verder kijk dan het probleem of de klacht en kijk naar het totaalplaatje van jou als persoon. Wat heb je meegemaakt, hoe ben je opgegroeid, wie of wat heeft je gevormd tot wie je nu bent? Maar ook wat voor effect heeft dat op je gedachten, gevoelens en gedrag? Gebeurtenissen in het verleden hebben vaak onbewust nog veel invloed op hoe je nu in het leven staat. Door met aandacht naar jouw levensverhaal te luisteren kijken we samen wat jij nodig hebt om een waardevol en betekenisvol leven te krijgen. Zonder ballast.

Voor het beste resultaat maak ik gebruik van één of meerdere behandelvormen. Elke hulpvraag is immers anders, uniek en persoonlijk. Daarom kies ik de behandelvorm of -vormen die het meest effectief is en het beste bij jouw past. Zodat jij je weer sterk(er) voelt en je klachten verminderen of hanteerbaar worden.

Ik werk met wetenschappelijk bewezen behandelmethodes. De behandeling bestaat voornamelijk uit face-to-face contacten. Indien nodig en gewenst kunnen we ook overschakelen naar een digitale sessie bijvoorbeeld middels beeldbellen. In overleg kunnen we E-Health inzetten via Embloom (behandeltarief). Dit is een digitale veilige behandelomgeving met oefeningen en opdrachten. Deze wordt voor je klaargezet, zodat je thuis aan de slag kunt.

Therapievormen

Bij cognitieve gedragstherapie leer je hoe je beter om kunt gaan met negatieve gedachten en gevoelens over jezelf en/of je omgeving.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een therapievorm waar je naast het leren omgaan met negatieve gedachtes en onaangename gevoelens (acceptance) vooral leert om je te richten op wat écht belangrijk is in je leven (commitment).

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Daarnaast is de therapie geschikt voor het versterken van je zelfbeeld; bijvoorbeeld wanneer je als kind werd gepest.

Schematherapie is een vorm van psychotherapie en helpt je de oorsprong van hardnekkige denk-, gevoelens en gedragspatronen te doorgronden en veranderen.

Motiverende gespreksvoering heeft als doel om gedragsverandering op gang te brengen. In de eerste fase staat het ontwikkelen van de motivatie om te veranderen centraal. De tweede fase richt zich op het versterken van de betrokkenheid bij veranderingen en op het ontwikkelen van een plan om de verandering te realiseren.

Dit is een therapievorm waarbij je inzicht krijgt en bewust wordt gemaakt van je onbewuste patronen.
Silhouette van twee personen in gesprek

Coaching

Heb je een lichtere hulpvraag? Loop je bijvoorbeeld vast in je werk of je relatie, heb je het te druk, ligt een burn-out op de loer of heb je de continue zorg over een familielid en wil je graag een keer praten met iemand die er voor jóu is? Dan is een coachgesprek of -traject wellicht iets voor jou. De hulpvraag en jouw behoefte aan ondersteuning bepalen uiteindelijk de lengte van het traject (gemiddeld 5-15 gesprekken).

Privacy

In mijn praktijk verwerk ik medische en persoonlijke gegevens van mensen die bij mij in behandeling zijn. Het waarborgen van deze privacy gevoelige informatie is uitermate belangrijk. In het privacy statement kun je lezen welke persoonsgegevens worden verwerkt en waarvoor.

Wachtlijst

Op dit moment is er geen wachttijd tot intake. Neem contact op bij vragen.

Klachten

Wanneer je niet tevreden bent over mijn dienstverlening of je hebt een klacht, is dat ten eerste heel vervelend. Ik zal er dan ook alles aan doen om samen tot een oplossing te komen. Neem daarom gerust contact met me op en blijf er niet mee rondlopen. Lukt het echt niet om er samen uit te komen, neem dan contact op met de klachtencommissie van de LVVP .

Kwaliteit

Ik hecht veel waarde aan de kwaliteit van de geleverde zorg. Bekijk hier het kwaliteitsstatuut van Janne Aerts Psychologiepraktijk. Daarnaast sta ik geregistreerd bij de volgende beroeps- en praktijkregistraties:

Beroepsregistraties

  • Master of Science: (Klinische) Psychologie
  • BIG-registratie Gz-psycholoog (29924781425)
  • EMDR Europe Practitioner (0035954)

Praktijkregistraties

  • KvK-vestiging Psychologiepraktijk Janne Aerts (82968039)
  • AGB code zorgverlener (94104807)
  • AGB code Psychologiepraktijk Janne Aerts (94066323)

En ben ik aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen: